Tulane University, Barbara Greenbaum House

Barbara Greenbaum House supports students in the way they live, and learn today. The 256-bed student residence strengthens Tulane University’s residential college initiative through the design of public spaces that foster community.

images
Greenbaum House from across quadrangle

Greenbaum House completes a quadrangle begun in 1912 by architect James Gamble Rogers and formed by Josephine Louise (JL) House dormitory and Newcomb Hall. Together with JL House, Greenbaum House establishes a new residential college with shared exterior and interior spaces.

images
Residence hall entry near live oak trees
Mature live oak trees screen the main entrance to the building.

While its massing and brick masonry complement the historic buildings on the quadrangle, the glass and zinc-clad courtyard is a backdrop for lively gatherings and activities. Ringed by circulation and common areas, it serves as a town square for a diverse community.

images
students meet on benches in courtyard surrounded by plants and zinc-clad facade
Natural finishes create comfortable outdoor spaces and are environmentally sustainable.
images
images
images
illuminated courtyard-facing façade at dusk

A living room, multipurpose event space, and a classroom occupy the ground floor, together with apartments for the faculty-in-residence and house director.

images
students pass through lobby
images
luminous flexible lounge and test kitchen in house living room under wood-panelled ceiling
A multipurpose space with demonstration kitchen and house living room.
images
student studies in common area with access to the courtyard

The upper floors are each grouped into clusters of 32 beds including shared social and study spaces, with all bedrooms facing outward for privacy, light, and views.

images
students study in designated classroom facing rooms on building upper floor
images
detail of zinc clad façade
Detail of the courtyard-facing zinc facade.
images
section diagram with sustainability strategies of shading, drainage, and ventilation
Diagram of the building's sustainable strategies.

The building is certified LEED Gold.

Collaborating Architect: Waggonner and Ball Architects