Ethical Culture Fieldston School, Tate Library

We transformed Tate Library’s signature 1970-building into a learning commons for the entire campus.

Maintaining the integrity of the original stone and concrete building, the exterior renovation includes new windows with “bird-friendly” glazing and a new main entrance facing the campus quadrangle.

In support of ECFS’s mission of ethical learning, academic excellence, and progressive education, the building’s new open, spacious interior provides greater access to books, information and technology to enable multiple modes of teaching and learning.

  • open plan interior with second floor over look
  • Student overlooks open study space from second floor stacks

A transformed interior layout, technology infrastructure, environmental systems, and lighting enhances the user experience and meets evolving future needs. Custom glass fiber reinforced gypsum (GFRG) ceilings in the open areas, designed as part of an acoustically absorbent assembly, integrate lighting and air-conditioning, while maximizing the continuity of the space.

Students congregate on staircase under GFRG ceiling
reading lounge overlooking quadrangle through floor to ceiling glass
student descending staircase from second floor stacks
  • students ascending wood and steel staircase

Careful zoning of activities and acoustical treatment, as well as new enclosed collaboration rooms, offices and support spaces around the perimeter of the building, fosters individual and collaborative work.

  • students work in an enclosed collaboration room
student sits in front of wall with ARO Block
ARO Block, a product in the ARO Collection for Filzfelt, is used as a decorative wall treatment, which also enhances the acoustics of the space.

Low bookcases and furniture are strategically deployed in the new Tate Library to strengthen visual connections, improve daylight, and maximize views of the surrounding wooded campus.