Brown University, Sciences Library

Built in a late 1960’s béton brut style, Brown University’s Sciences Library interiors required an update for the 21st-century campus. A decade after renovating the Friedman Study Center, we transformed six additional floors of the 14-story campus landmark into varied academic spaces and offices.

students work in common areas near a bright yellow wall and green chairs

Areas on each floor range from the low tech (writable walls and study tables) to the high tech (flexible classrooms and testing labs). With low ceiling heights, deep floor plates, and narrow ribbon windows as existing challenges, the project was focused on opening and illuminating the previously dark and underutilized stacks.

person using a bright green writable wall that includes an enlarged graphic of the floor plan

A template plan creates small, medium, large, and extra-large rooms wrapped around open areas as collaborative and circulation spaces. New ADA restrooms were added, and primary view axes were left unobstructed to maximize natural light across the floor.

transparent office rooms and bright orange walls
students study in open and enclosed spaces near a bright yellow wall with a large number 6 graphic
Signage like these supergraphics evolved from our earlier Friedman Study Center project.
private study room with yellow chairs a large window and a yellow wall
New breakout spaces populate the renovated floors.

Spaces on the renovated floors include offices for the Dean of the College; lab spaces for social science experiments; the Writing Center; Robotics and Internet of Things labs for the Computer Science Department; flexible classrooms for the Instructional Technology Group; and the headquarters of RIIPL, the Rhode Island Innovative Policy Lab.

Graphic Design: Open