Brown University, 164 Angell

This renovation elevated the existing Brown Office Building, a 1960s precast concrete box, into 164 Angell, a new academic hub for research.

Large open workspace with couches, round tables, and writable wall
Innovation Zone for the Center for Computational Molecular Biology (CCMB).

Occupied by University administration and finance, the project is now home to a growing Carney Institute for Brain Sciences, the Data Science Initiative (DSI), the Center for Computational Molecular Biology (CCMB), as well as the Department of Education and the Annenberg Institute. Located on Thayer Street above the bookstore, the project gut-renovated three floors and opened the building envelope to expansive views of campus and greater Providence.

Outside corner of 164 Angell with cars and pedestrians passing

A pinwheel pattern of curtain wall maximizes natural light and fosters campus connections at a busy intersection. The flexible floorplates are equipped with open workstations, collaboration/convening spaces, writable walls, private offices, and varying scales of meeting areas. The design updated building systems and provided new data infrastructure.

Two people talking in a corner workspace with wall of windows

An Innovation Zone, a maker space, and testing rooms further support the groundbreaking research of the departments.

Two researchers working in a Lab at Carney Institute for Brain Science
Lab on display at the Carney Institute for Brain Science
  • People meeting and walking through a long open study area between a bright blue wall and translucent offices
    The Carney Institute for Brain Science
  • Student researcher at Carney Institute lab and person walking down a blue-walled hall
    The Carney Institute for Brain Science
Bright, inflected wood-paneled hallway with blue doors
Bright, inflected hallways encourage shortcuts across the floorplate.
Large flexible workspace with people working on computers and working at blue writable walls
Flexible work spaces feature writable walls throughout: this space adapts to configurations ranging from study desks to lecture hall presentations.
Two students working on laptops in corner glass meeting room
  • Dusk view of 164 Angell at the corner of Thayer Street
    Corner of Angell and Thayer Streets
  • GIF of construction transformation of 164 Angell
    164 Angell transformation: before and after

164 Angell is designed to spark discoveries, while enriching campus life.